Friday, November 19, 2021

Sinterklaas 2021

 For an index to all my stories click this text

Sorry guys, Dutch only this time and a shameless plug too !!!

Het lijkt nog erg vroeg maar de tijd gaat sneller als je denkt. Over iets meer dan 2 weken is het al weer Sinterklaas.

Als je nog iemand in je naaste omgeving hebt die geïnteresseerd is in electronica in zijn algemeenheid en The Internet of Things specifiek dan kan ik nog steeds (zonder gêne) een van mijn eigen boeken aanbevelen.



ESP32 Uitgelegd bespreekt de populaire ESP32 die ik ook op dit weblog voor veel projecten gebruik. Het boek begint met wat achtergrond informatie en laat vervolgens zien hoe je de (gratis verkrijgbare) software installeert op je computer. Een korte introductie in de C++ programmeertaal ontbreekt natuurlijk niet.
Daarna volgt er uitleg over de vele sensoren die je aan de ESP32 kunt koppelen. Denk bijvoorbeeld aan bewegingssensoren, trillingssensoren, thermometer sensor, licht sensor maar ook de eenvoudige druktoets. Daarnaast komen er ook displays, leds en neopixels aan bod. Er wordt veel aandacht besteed aan hoe je deze sensors hun gegevens op een webpagina kunt laten weergeven, de ESP32 heeft immers Wifi aan boord. Maar ook cloud services als IFTTT en Thingspeak komen aan bod.

Alles op een duidelijk te begrijpen manier uitgelegd. Bedoeld voor beginners, maar ook voor electronica hobbyisten die geen ervaring hebben met microcontrollers en Wifi.

Het boek is bij iedere boekhandel te krijgen of te bestellen. Je kunt het ook direct bij mijn drukker bestellen via onderstaande link:
https://www.boekenbestellen.nl/boek/esp32-uitgelegd/9789463456814

Maar je kunt het ook via Bol bestellen:
https://www.bol.com/nl/nl/p/esp32-uitgelegd/9200000116004013/?bltgh=kxKOW-iIF6vaCc5VqYlCfg.2_9.10.ProductImage

Daarnaast hebben ook electronica webshops zoals Kiwi Electronics en Otronic het boek in hun assortiment.

Kiwi vindt je hier:
https://www.kiwi-electronics.nl/nl/esp32-uitgelegd-4324?search=esp32%20uitge

Otronic vindt je hier:
https://www.otronic.nl/a-61328375/esp32/boek-esp32-uitgelegd-door-luc-volders/


Otronic heeft zelfs een complete starterkit samengesteld met mijn boek en alle se3nsoren en onderdelen die erin besproken worden:
https://www.otronic.nl/a-60815511/esp32/esp32-starter-kit-inclusief-leerboek-van-luc-volders-nl-365-pagina-s/





 


Raspberry is bekend van zijn Linux computers. Maar de Raspberry Pi Pico is een microcontroller net als de Arduino. Hij is alleen veel sneller en heel goedkoop. je hebt al een Pico voor onder de 5 euro !!!
De Raspberry Pi Pico kan met de makkelijk te leren Python taal geprogrammeerd worden. De Pico heeft geen Wifi maar dat hoeft geen belemmering te zijn. De Arduino heeft ook geen Wifi en er kunnen honderden projecten mee gerealiseerd worden.

De opzet van dit boek is gelijk aan de opzet van mijn boek over de ESP32. Het begint met het installeren van de (gratis verkrijgbare) benodigde software en geeft dan een uitleg over de Python programmeertaal. Daarna volgt er uitleg over de meest bekende sensoren die jue aan de Pico kunt koppelen zoals trilling en tilt sensoren, bewegings sensoren, temperatuur sensor, aanraak gevoelige sensor (touch), afstand meter, licht sensor etc.etc.etc. Om de gevens van deze sensoren weer te geven worden led's, neopixels maar ook displays uitgelegd. Van elk onderdeel wordt uitgelegd hoe je het moet aansluiten en hoe je de Pico programmeert om ermee te communiceren. In begrijpelijke taal en voorzien van vele voorbeelden.
Alles kan op een breadboard worden nagebouwd dus er hoeft niets gesoldeerd te worden.

Dit boek is alleen in het Engels verkrijgbaar en kan via Amazon besteld worden:
https://www.amazon.nl/Raspberry-Pico-Simplified-Luc-Volders/dp/1329449533/ref=sr_1_1?__mk_nl_NL=%C3%85M%C3%85%C5%BD%C3%95%C3%91&keywords=raspberry+pi+pico+simplified&qid=1637182878&sr=8-1

Wacht niet te lang met bestellen, het Sinterklaasfeest komt sneller als je denkt en door de huidige Corona crisis kan het langer duren voordat bestellingen worden uitgevoerd.

Veel plezier
tot de volgende keer

Luc Volders